Raziskovalno delo
UMUM

Aktualni raziskovalni in razvojni projekti

EUREKA NEURO-TEMP

evrekaNov pristop kontrole procesa temperature na osnovi metod mehkega računanja

V okviru projekta je bil izboljšan pristop k regulacijam visoko temperaturnih sistemov, ki običajno temeljijo na linearnih modelih. Glavni fokus je v izboljšavi distribucije temperaturnega polja v industrijskih pečeh, namenjenih toplotni obdelavi materialov v industriji z manjšim številom grelcev vodenih s tehnološkimi in ekonomskimi omejitvami sistema. Uporabljeni so napredni koncepti in regulacijski algoritmi, kot so evolucijski algoritmi, nevronske mreže, mehka »fuzzy« logika in podobne tehnologije.

KC STV – RRP2

kcstvTehnologija spletnega, daljinskega in distribuiranega vodenja

Cilj projekta je razviti napredne univerzalne gradnike za sisteme daljinskega in distribuiranega vodenja, ki temeljijo na najsodobnejših komunikacijskih in spletnih tehnologijah in podpirajo inovativne storitve spletnega vodenja, z demo projekti uporabe na področjih kot so upravljanje z energijo in okoljem, programiranje krmilnih naprav na daljavo, izobraževanje.
KC STV – Kompetenčni center za sodobne tehnologije vodenja je raziskovalno-razvojni center s področja tehnologij vodenja. KC STV je eden od sedmih kompetenčnih centrov, ki jih sofinancirata Republika Slovenija ter Evropska unija (EU) – Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013.

 

L2-2303-0796

Razvoj modificirane robustne varilne naprave za MIG/MAG varjenje visokotrdnostnih jekel

V projektu se je s partnerji razvil izboljšan simulacijski model elektroobločnega procesa varjenja in inverterskega varilnega močnostnega izvora. Predlagani modeli in simulacije, ki temeljijo na povezovanju simulacijskih modelov varilnih izvorov in simulacijskih modelov varilnih procesov, so uporabni za razvoj in testiranje novih močnostnih vezij inverterskih varilnih izvorov, na primer resonančnih inverterjev.

Nadzorni mehki regulator za usklajeno distribucijo tehnološke pare

ndzorNadzorni mehki regulator za usklajeno distribucijo tehnološke pare V okviru industrijskega projekta je bil razvit mehki nadzorni regulator za celovito upravljanje distribucije tehnološke pare in stabilno proizvodnjo električne energije s parno turbino. Nadzorni regulator je bil zasnovan v laboratoriju, ter kasneje prenesen na industrijski krmilnik v proizvodnji. Delovni in varnostni režimi za optimalno distribucijo so sprogramirani v okviru mehke logike z zajetim sklepanjem in akcijami operaterjev, ter se v primeru ekstremnih situacij distribucijo pare uskladi glede na prioritete, varnost porabnikov in smotrnost. Cilj so bili bolj stabilni tlaki in pretoki po posameznih vejah distribucije in parni turbini (protitlaki), kar zagotavlja bolj stabilno proizvodnjo električne energije in višji izkoristek proizvodnje električne energije (cca 6%).

Regulator plovnosti potapljača s potapljaškim jopičem

Proizvajalci potapljaške opreme se ves čas trudijo povečati nivo udobja in varnosti pri potapljanju. Ena izmed pomembnejših težav pri tem je krmiljenje volumna potapljaškega jopiča. Cilj projekta je izdelati regulator plovnosti potapljača za avtomatizirano in avtonomno dviganje in spuščanje s potapljaškim jopičem. Obstajata najmanj dva tehtna razloga zakaj je ročno krmiljenje plovnosti težavno: zaradi stisljivosti je plovnost potapljača odvisna od globine, ter slaba vidljivost, kjer so informacije o hitrosti in globini potapljanja slabo zaznavne.

pot1

pot2


pot3

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information