O laboratoriju
UMUM

Znanstveno, raziskovalno in strokovno delo v laboratoriju

Znanstveno, raziskovalno in strokovno delo laboratorija se odraža na številnih aktivnih in uspešno zaključenih projektih laboratorija. V obdobju zadnjih nekaj let smo uspešno izvedli naslednje projekte:

- Projekt Testiranje in validiranje sistema za zajem in kronologijo alarmov in dogodkov na TEŠ v sodelovanju s podjetjem Metronik
- Projekt Mehko krmiljenje digitalnih varilnih izvorov za MIG/MAG elektroobločna postopka varjenja za naročnika Varstoj
- Projekt destilarne viskija Glen Rothes Destillery, ki je financiran iz evropskega projekta Eureka v sodelovanju s podjetjem Miel d.o.o.
- Eureka projekt Fuzzy Control for Distributed Systems, zaključen 2005
- Projekt Inteligentna hiša, kjer je bil zasnovan in izveden model inteligentne hiše na Lon-Works tehnologiji ter TCP/IP medmrežni komunikaciji
- Projekt IST-2001-32316, INES Industrial Embedded Systems, 5. Okvirnega programa EU
- Razvojno-raziskovalni projekti na področju števcev električne neergije v sodelovanju z podjetjem ISKRAEMECO
- Razvoj optimalnega modela parogeneratorskega procesa za tovarno Zeolitiv v sodelovanju s podje-tjem SILKEM, Kidričevo
- Razvoj sodobnih metod vodenja sistemov ogrevanja in hlajenja bivalno-poslovnih objektov v sodelovanju s podjetjem EVACO Maribor
- KC STV – RRP2 - Tehnologija spletnega, daljinskega in distribuiranega vodenja
- EUREKA NEURO-TEMP- Nov pristop kontrole procesa temperature na osnovi metod mehkega računanja
- Nadzorni mehki regulator za usklajeno distribucijo tehnološke pare

Regulator plovnosti potapljača s potapljaškim jopičem
Smo ustanovni član tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov, ki je ena od štirih tehnoloških mrež v Sloveniji. V okviru Centra odličnosti za sodobne tehnologije vodenja izvajamo dva projekta:Tehnologija daljinskega in distribuiranega vodenja ter Sistem za podporo odločanju pri vodenju proizvodnje.
V sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko iz Zagreba v okviru projekta: Na kvar tolerantan sustav vođenja hidroelektranama, izvajamo temeljni raziskovalni projekt Diagnostika napak, ki obravnava odkrivanje napak v tehniških sistemih, s poudarkom na postopku odkrivanja napak na realnih industrijskih sistemih.
Temeljno raziskovanje poteka v okviru programske skupine. Do leta 2005 smo vodili programsko skupino Avtomatika. V tem srednjeročnem obdobju pa smo raziskovalne kapacitete povezali z Inštitutoma za robotiko v skupni programski skupini Mehatronski sistemi.

Povezovanje raziskovalnega in pedagoškega dela

Raziskovalno delo in pedagoški proces sta tesno povezana, saj so predavanja in vaje formirane na rezultatih raziskovanja. Veliko pozornost posvečamo opremljanju laboratorijev v katere vabimo študente, da delajo tudi ob prostem času.  Študij avtomatike je organiziran tako, da poleg predavanj in laboratorijskih vaj izvajamo seminarje in študentske projekte. Seminarji so sestavljeni iz več tem, ki jih ob koncu semestra študenti javno predstavijo. Pri raziskovalnih in razvojnih nalogah pa vedno sodelujejo tudi študenti višjih letnikov, ki si na ta način pridobijo  dodatna predvsem praktična znanja, poleg tega pa se seznanijo z naročniki – partnerji in kasneje lažje najdejo zaposlitev. Mnogokrat se študentsko delo nadaljuje v diplomsko delo, tako študent opravi obsežno delo, ki mu nudi možnost, da osvoji kompleksno praktično znanje. Vse več diplomskih nalog opravimo kot timsko diplomo, kjer 3 do 4 študenti delajo na istem projektu, tako da vsak obdela del celote. Pri takem delu se študentje naučijo timskega dela, ki ga bodoči delodajalci pričakujejo in izkazalo se je, da radi sprejemajo tak način dela, saj se naučijo sodelovati in si pomagati.

Raziskovalno pedagoška oprema laboratorija

Naš laboratorij vedno slovel po dobri opremi, da katere smo prišli na zelo različne načine. Največ opreme smo pridobili tako, da smo jo odslužili z delom. Veliko projektov smo opravili tako, da smo namesto plačila dobili opremo na kateri smo izvedli projekt. Veliko predvsem programske opreme smo dobili kot darilo od naših zvestih partnerjev ali pa smo jo kupili po zelo ugodni ceni.  Naši zadnji nakupi so bili računalniška oprema in popolna prenova laboratorija, ki smo jih plačali s sredstvi strukturnih skladov in projektov v okviru Centra odličnosti Sodobne tehnologije vodenja procesov. Iz tega naslova je bil tudi naš zadnji  nakup MES sistema, ki bo prav tako uporabljen pri vajah in seminarjih.

Povezovanje z drugimi znanstveno raziskovalnimi inštitucijami

Naše sodelovanje je razširjeno na več strani. Najbolj intenzivno pa sodelujemo z univerzami v Zagrebu, Brnu, Bratislavi, Pragi, Kielce(Poljska), Miškolc(Madžarska), Plovdiv in Gabrovo iz Bolgarije, Košic, Splita, Skopja, Graza. To je posledica dejstva, da že od leta 1997 neprekinjeno sodelujemo in so koordiniramo CEEPUS projekt in smo v tem času razvili, poleg poslovnih, tudi prijateljske odnose s kolegi iz teh centrov.
V okviru CEEPUSa, ki je oden od projektov preko katerih se izmenjujejo profesorji in študenti, pošiljamo študente na enosemesterski študij v tujino in jim ob prihodu domov priznamo tam opravljene študijske obveznosti. Seveda smo v zelo tesnih kontaktih s kolegi iz FE Ljubljana in IJS.

Povezovanje s proizvodnjo v Sloveniji

V Sloveniji imamo veliko sodelovanja z uporabniki in z izvajalci. Naj omenim samo  nekatere:. Miel-Omron, Metronik, Synatec, Liko pris, Iskraemeco, INEA, TELEM, EVACO, Silkem, Talum, Tovarna sladkorja, Lek, Varstroj, AMI, Siemens itd. Skupna točka so nam predvsem tehnološki projekti v katerih smo ali pa še sodelujemo. S slovenskimi podjetji smo povezani tudi preko tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov, ki smo jo formirali leta 2003 in sedaj zaključujemo projekte iz prvega razpisa. Prav tako smo povezani preko Tehnološke platforme Vgrajeni sistemi in centra ARI. Sodelovanje ni samo v skupnih projektih ampak tudi kot svetovanje, sodelovanje v njihovih komisija, raziskovalnih skupinah, študij in podobno. Morda je naša vpetost v gospodarstvo tudi omogočila, da smo do sedaj vedno dobili veliko sponzorjev, ki so radi podprli organizacijo konference AIG.

Laboratorij za procesno avtomatizacijo

Vodja laboratorija:
   izr. prof. dr. Nenad Muškinja
   Tel: 02/220-7162
   E: nenad.muskinja(a)uni-mb.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information