EnglishSlovensko
UM-FERIUM

Obdelava radarskih podatkov

sar1

SAR

sar2

TerraSAR-X slika Maribora – RGB dekompozicija

Pri daljinskem zaznavanju se bomo osredotočili na obdelavo in generiranje radarskih slik oz. podatkov. Na tem področju se bodo razvijali novi algoritmi za pridobivanje fizikalnih parametrov iz radarskih slik z umetno odprtino (ang. Synthetic Aperture Radar), kot so vlažnost, dielektrične konstante površja Zemlje, slanost morij, detekcijo objektov, zaznavanja premikov površja, itd. ). Uporabili bomo obstoječe radarske satelite, kot so TerraSAR-X in Tandem-X in z uporabo algoritmov za izločevanje informacij iz slik SAR raziskovali metode za detekcijo sprememb na in pod površjem, klasifikacijo terena, detekcijo biomase gozdov, ocenjevanje hitrosti pretokov rek, itd. V moderni obdelavi radarskih slik se uporabljajo metode za detekcijo sprememb, ki izkoriščajo interferometrični pojav med dvema radarskima slikama. Področje interferometrije se intenzivno razvija z izstrelitvijo satelitov TerraSAR-X in Tandem-X, ki tvorita tandem in snemata teren istočasno. V ta namen se interferometrični podatki uporabljajo za detekcijo potresnih področij, kot je bilo področje Sendai na Japonskem. V zadnjem času se pogosto uporabljajo točke v interferometričnih slikah, ki imajo konstanten odboj. Z njimi lahko določimo značilnosti o objektih na tleh. Z interferometrijo lahko zaznamo hitrosti pretokov rek, zaznavamo gibajoče se tarče, merimo milimetrske premike. Radarski signal je lahko tudi polariziran. Polariziran SAR se uporablja za detekcijo različnih tipov površin in ugotavljanja vlažnosti tal. Tukaj so predvsem pomembni sateliti, ki delujejo v L-področju, saj le-ti prodirajo skozi vegetacijo in omogočajo detekcijo vlažnosti tal tudi pod vegetacijo. V ta namen se razvijajo metode za detekcijo vlažnosti tal in tipa površine.

Naše dosedanje aktivnosti na področju daljinskega zaznavanja zajemajo obdelavo radarskih slik in sicer obdelavo končnih, fokusiranih slik SAR z namenom odprave pegastega šuma in modeliranje scene s teksturnimi modeli in indeksacijo. Razvili smo metode za detekcijo vlažnosti tal brez in z vegetacijo in ukvarjali smo se z detekcijo sprememb s pomočjo interferometričnih podatkov, torej z razvrščanjem informacij iz interferometričnih podatkov, ter ocenjevanjem višine vegetacije iz podatkov SAR.

Radarska tehnika se uporablja prav tako za karakterizacijo terena pod površjem. V ta namen uporabljamo georadar, s katerim zaznavamo vlažnost pod površjem. Georadar je premična naprava, ki jo premikamo po tleh in analiziramo teren pod površjem od 5-30 metrov v odvisnosti od pasovnega področja uporabljene antene. Na razpolago imamo 50MHz anteno, ki zagotavlja profile georadarja do 30m, 250 MHz anteno, s katero prodiramo do 8m pod površje in 1GHz anteno, s katero lahko zaznavamo predmete nekaj cm pod površjem. Z georadarjem raziskovalno delujemo na avtomatskem zaznavanju vlažnih con pod površjem.

S pomočjo radarske tehnike razvijamo naprave in metode za detekcijo vlažnosti pod površjem. V ta namen načrtujemo različne oblike anten in z naključnim generiranjem radarskih signalov v področju med 400MHz in 2GHz raziskujemo efekte, ki nam omogočajo razumevanje struktur, ki jih s prostim očesom ne vidimo, kot je na primer detekcija predmetov za stenami. Takšne naprave so zanimive za detekcijo kovin, avtomatsko detekcijo kovinskih predmetov in odkrivanje snovi z različnimi dielektriki, pregledovanje letal in vsebino vozil, saj se elektromagnetno valovanje širi z različno hitrostjo skozi snovi z različnim dielektrikom.

Cilj na področju daljinskega zaznavanja je razvoj novih modelov za ocenjevanje vlažnosti iz posnetkov SAR, razvoj algoritmov odstranjevanja pegastega šuma v posnetkih SAR, razvoj novih metod za modeliranje velikosti okna, razvoj modela za modeliranje kompleksnih slik SAR s kompleksnim modelom, raziskava ocenitve gibajočih se objektov z interferometričnimi posnetki SAR, analiza strukture tal z georadarjem in avtomatska detekcija vlažnih con, implementacija miniaturnega radarja SAR, ki bo pritrjen na model letala, implementacija naključnega radarja in obdelava podatkov.

 

sar3

Modeliranje scene z avtobinomskim modelom scene v Kairu

sar4

Izločanje informacij z avtobinomskim modelom 

 
Georadar

sar5

Georadar

sar6

 

sar7

sar8

 

sar9

sar10


sar11

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information